2024-03-04

 

ARTESIAGA - OKOLIN - BELATE

2024ko martxoaren 16a, zapatua.


Kaixo lagunok, martxoan gaude eta hilabeteari dagokion ibilaldia kontatzera goaz. Txango hau, kontrakoa dirudien arren, kontuan hartuta zein meditatik pastzen den, taldeko irteera hauek normalean egiten ditugun jendearentzat oso erraza da.

Artesiagako mendatea (983m) autobusez igo eta ohiko argazkia egin ondoren, ibilbideari ekingo diogu, gehienean GR12tik (uren banalerroa), Belateko mendatearen gailurreraino (847m) (N-121).

Pistatik abiatuko gara (aurretikan ezaguna) eta igoeratxo batean Sagardegui lepora (1239m) eramango gaitu. Behin puntu horretan, eskuinera joko dugu GRtik, eta Saioa mendia hegoaldetik alboratuta, Okolïn lepora iritsiko gara (1237 m). Inguru horretan oso normala da haizeak gogor jotzea. Orain, gailurlerrotik (irekia) Okolin mendia (1355 m) igotzera goiaz, horixe baita txangoaren helburua eta punturik altuena. Egun garbi bat egokitzen bazaigu, ikuspegiez majo gozatuko dugu.

Behin han, belar batetik jaisten hasiko gara GRari jarraituz Gagartzako leporaino (1220 m), hainbat cromlech dauden tokia; nahi dugunak izen bereko mendira igoko gara (Gagartza, 1291m) ondoren Akenatz lepora jaisteko. Han, GR12a alde batera utzi eta Akenatz mendira gora egingo dugu (1171 m). Beherantz jarraituko dugu Belate menditik (1000m) pasatuz XII. mendeko Santiago ermitara (913m) iristeko. Hura bisitatu ostean Belateko portura joango gara, busa zain izango dugu.

Iraupena: gutxi gorabehera lau ordukoa.

Ez dago B planik.

BALDINTZAK:

-Mendi Federazioaren Mendiko Federatuaren Lizentzia izatea edo, bestela, mendiko istripu eta erreskateko asegurua izatea.

-Mendiko botak eramatea, txubaskeroa, garaiko arropa aproposak, pikatzeko zeozer eta ura.

Gidari beneboloek ibilbidea aldatu ahal izango dute eguraldi edo sor daitezkeen beste gai batzuengatik.


BAZKARIA: PIXTU ostatuan izango da, Oronoz Mugairen. 

Jantokian 40 LAGUNENTZAKO LEKUA DAGO.


Menua:

Lehenak:

  • Makarroiak.

  • Babarrun gorrixak.

  • Entsalada.

Bigarrenak:

  • Txerri-txuleta.

  • Oilarra labean.

  • Pularda.

Postreak:

  • Txokolate-tarta.

  • Samigoxo.

  • Arrozesnea.

  • Helatua (korneto).

Ura, ardoa, sagardoa eta kafea barne: 18 €


Ordutegiak eta elkarguneak:

07:00 Andoain. (Urpako garajearenondoan).

07:10 Amaran. (Sancho Sabio 35, autobus paredan).

07:20 Gros. (Mirakruz. Kaiola kafetegiaren aldamenean).

07:30 San Pedron. (Errotondan).

07:45 Behobian. ( "Neumaticos Anaka" ondoan).


Izen emateak: Izena emateko epea martxoaren 13an amaituko da, 22:00etan.

Izena ematerakoan, adierazi, mesedez, zuen izen-abizenak, autobusa non hartuko duzuen eta menuko aukerak.

OHARRA: Txangoan BAJA eman nahi duen edonor horren berri Arantzazu Mendi Taldeko WhatsApp-en bidez emango du. Halaber, baja izena emateko epea amaitu ondoren gertatzen bada, 15€ ordaindu beharko ditu, 2023ko azaroaren 19an egindako azken batzarrean erabakitakoaren arabera.

Arduradunak: Peio (676477796), eta KOLDO.




ARTESIAGA - OKOLIN - BELATE

Sábado 16 de marzo 2024.


Hola amigos, ya nos encontramos en marzo y nos disponemos a realizar la salida correspondiente al mes. Esta excursión, aunque parezca lo contrario, por los montes que se van a subir, es muy fácil para la gente que realizamos normalmente estas salidas del grupo.

Tras subir el puerto de Artesiaga (983m) en bus y hacer la foto de rigor, comenzaremos la marcha siguiendo en la mayoría del trayecto, por la GR 12 (divisoria de aguas), hasta la cima del puerto de Belate (847m) (N-121).

Empezamos a caminar por la pista (ya conocida de antes) y en ligera subida que nos llevará al collado de Sagardegui (1239m). Una vez en este punto cogeremos a la derecha por la GR y ladeando por el sur el monte Saioa llegaremos al collado de Okolïn (1237m). En esta zona es muy normal que pegue con fuerza el viento. Ahora ya nos disponemos a subir por el cordal (despejado) el monte Okolín (1355m) que es el objetivo de la excursión y punto más alto. Si nos toca un dia despejado disfrutaremos de las vistas...

Ahora comenzamos el descenso por un hierbal, siguiendo la GR hasta llegar al collado de Gagartza (1220m) donde hay varios crómlech y los que queramos subiremos al monte del mismo nombre (Gagartza de 1291m); para seguir descendiendo al collado de Akenatz, donde ya nos olvidamos de la GR 12 y subir al monte Akenatz (1171m). Seguimos descendiendo pasando por el monte Belate (1000m) y llegar a la ermita de Santiago (913m) que data del siglo XII y tras visitarla ir al puerto de Belate donde nos esperará el bus.

El tiempo aproximado será de unas cuatro horas.

No hay posibilidad de plan B.

REQUISITOS:

Estar federado en montaña o como alternativa tener un seguro particular que cubra su responsabilidad civil en el monte.

Llevar botas, chubasquero y ropa adecuada para la estación del año en que estamos, aparte de comida y agua. (No hay fuentes)

En función de la climatología del día u otras razones, el recorrido podrá cambiarse por parte de los Guias Benévolos.


La COMIDA será en la Posada PIXTU en Oronoz Mugaire. 


En el comedor HAY PLAZA PARA 40 COMENSALES.


Menú (a elegir):

Primeros:

  • Macarrones.

  • Alubias rojas.

  • Ensalada mixta.

Segundos:

  • Chuleta de cerdo.

  • Gallo al horno.

  • Pularda.

Postre:

  • Tarta de chocolate.

  • Samingoxo.

  • Arroz con leche.

  • Helado (corneto)

Agua, vino, sidra y café incluidos: 18 €

HORARIOS:

7:00 h. ANDOAIN (cocheras de URPA).

7:10 h. AMARA (C/ Sancho el Sabio 35, parada del bus).

7:20 h. GROS (C/ Miracruz.)

7:30 h. S.PEDRO (rotonda).

7;45 h. BEHOBIA (neumáticos ANAKA).


INSCRIPCIONES:

Serán hasta el miércoles 13 de marzo a las 22:00 horas.

Al apuntarse, indicar, por favor el nombre y apellido, donde cogéis el bus y el menú que elijáis.

AVISO: cualquier persona que quiera DARSE de BAJA de la excursión, avisará por WhatsApp a Arantzazu Mendi Taldea. Si la baja se produce cerrado el plazo de inscripción, deberá abonar 15€, conforme a lo acordado en la última asamblea, el pasado 19 de noviembre de 2023

Responsable/guias benévolos: PEIO (676477796) y Koldo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario